BEOGRAD/LJUBLJANA – U Sloveniju će od danas, gradjani koji dolaze iz Evropske unije ili Šengen zone, moći da udju samo sa potvrdom da su vakcinisani ili preboleli korona virus bez dodatnog testiranja i karantina.

Slovenačka vlada je zbog stabilnije epidemiološke situacije proglasila “narandžastu” fazu i uvela nova pravila.

Kako prenosi Hina, nova pravila važe za gradjane koji su primili obe doze vakcine, a imunima se smatraju oni koji su preboleli kovid pre najviše šest meseci.

Potvrde o imunitetu moraju da budu izdate u zemljama EU ili Šengena ili od organizacija i pojedinaca koji su za to akredititovani i čije dokumente priznaju slovenačka zdravstvena tela.

Od ponedeljka se otvaraju škole za sve osnovce i maturante srednjih škola, a radiće i prodavnice do 400 kvadratnih metara površine, uz testiranje zaposlenih i pridržavanje osnovnih protivepidemioloških mera.

Ukida se zabrana prelaska opštinskih i regionalnih granica, dozvoljava okupljanje deset osoba, umesto dosadašnjih šest, ali ostaje na snazi policijski čas od 21 do 6 sati ujutru.

U Sloveniji je poslednjih 24 sata potvrdjeno 1.005 novozaraženih korona virusom, a umrlo je 15 osoba od kovida-19, objavilo je danas ministarstvo zdravlja. Sprovedeno je ukupno 23.097 testiranja, uglavnom brzim antigenskim testovima, pri čemu je procenat pozitivnih nalaza 1,4 odsto, a PCR testiranjem 16,6 odsto. Novozaraženih je 50 manje nego dan ranije, ali i nešto više od stanja pre nedelju dana, kad su bile potvrdjene 983 infekcije. U bolnicama je trenutno 739 kovid bolesnika, od kojih je 149 na intenzivnoj nezi, a vakcinisano je ukupno 69.912 osoba. Od početka izbijanja epidemije, prema podacima ministarstva zdravlja, ;od posledica kovida-19 umrlo je 3.705 osoba.

indeksonline.rs/Beta