NIŠ – Zaštitnik gradjana utvrdio je tokom nadzora nad radom Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, da su sprovedene sve epidemiološke mere zaštite od širenja virusa kovid-19, kao i u pogledu lečenja obolelih osudjenika koji na raspolaganju imaju sve neophodne lekove.

Kako se u današnjem saopštenju Ministarstva pravde navodi, u celom sistemu izvršenja 37 lica ima korona virus, što je 0,3 odsto od trenutno 10.778 lica lišenih slobode.

“Lica se dobro osećaju, imaju blagu kliničku sliku i njihovo stanje se 24 sata dnevno intenzivno prati”, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se navodi i da Zaštitnik gradjana nije našao propuste u radu, da je zavod snabdeven svom potrebnom zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima, kao i da su u potpunosti sprovedene preporuke koje je dobio od Instituta za javno zdravlje Niš.

Ističe se da je u okviru epidemioloških mera organizovano testiranje i izolacija obolelih i osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima, kojima je zavod obezbedio dovoljne količine svih raspoloživih lekova potrebnih za lečenje.

“Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da su izveštajem ombudsmana potvrdjeni naši raniji navodi da osudjenici imaju neophodnu medicinsku negu, a da su sa pojavom korone u ovom zavodu pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove”, dodaje se u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstZZS: Vlada da obezbedi besplatne udžbenike i tablete svim djacima u Srbiji
Sledeći tekstVečeras nastupa odabrana noć za muslimane Lejletu-r-regaib