NOVI PAZAR – Ambasadorka Bosne i Hercegovine u Srbiji Aida Smajić izrazila je zadovoljstvo prilikom svoje posete Novom Pazaru.

“Drago mi je što je ova prva poseta Novom Pazaru na današnji dan, praznik žena i ovom prilikom svim ženama u Sandžaku i Srbiji želim da ćestitam 8. mart. Želim da svaki dan bude njihov dan.”

Ambasadrka Bosne i Hercegovine kazala je da je povod posete unapređenje bileteralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Mi kažemo da su ti odnosi dobri i da ima prostora za napredovanje. Drugi povod što sam došla je da podelim radost sa ljudima u Novom Pazaru oko saglasnosti Vlade Srbije za otvaranje Generalnog konzulata sa sjedištem u Novom Pazaru. Mislim da je to jedna dobra politička odluka od strane Srbije i mi je iz Bosne i Hercegovine pozdravljamo. Generalni konzulat biće prilika da se odnosi između dve susjedne zemlje unapređuju , a ujedno i da se Bošnjaci u Novom Pazaru povezuju sa Bošnjacima u BiH”, rekla je ambasadorka Smajić i dodala da se u našem gradu oseća veoma dobro, da su ljudi gostoprimljivi kao i da je grad prelep.

Gradonačelnik se zahvalio ambasadorki na poseti i kazao je da je ovo jedan izuzetno lep povod i podsetio da će ovo će ovo biti drugo diplomatsko predstavništvo u Novom Pazaru pored konzulata Republike Turske.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim na inicijativi predsedniku Predsedništva BiH, gospodinu Refiku Džaferoviću i visokim organima Bosne i Hercegovine kao i Vladi Republike Srbije za davanje saglasnosti. Siguran sam da će otvaranje konzulata doprineti povećanju dobrih odnosa između dve države. Osim državnog nivoa, konzulat će imati veliki značaj za građane, za brže rešavanje problema kao institucionalno povezivanje Bošnjaka iz Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegvine koji imaju istorijske veze.”, zaključio je gradonačelnik.

indeksonline.rs