NOVI PAZAR – Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Muhedin Fijuljanin ocenio je danas da predlog Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine ne odgovara potrebama nacionalnih manjina.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da se problemima manjina prilazi “šturo i deklarativno” i ocenio da u aktuelnom predlogu ne postoje mere koje bi unapredile obrazovanje pripadnika manjina u Srbiji.

“Od Ministarstva prosvete smo tražili da se u predlog unese mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku, jer smo uvideli da postoji problem oko izjašnjavanja kod upisa učenika u naredne cikluse obrazovanja”, rekao je Fijuljanin i naveo da ima “osipanja učenika, tako da smatramo da je neophodno izmeniti zakonodavni okvir prema kojem bi se deca po automatizmu upisivala na njihov maternji jezik, po principu koji važi za decu srpske nacionalnosti”.

Ocenio je da bi se na taj način obezbedila pravednost u obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina i veća dostupnost sistema obrazovanja.

“Smatramo da po istom pricipu kao i za srpski jezik, a poštujući Ustav Srbije, treba da se ispoštuje ravnopravnost svih gradjana, pa smo tražili i da se dodaju ciljevi kojima bi se ostvario unapredjen odnos prema jezicima nacionalnih manjina i njihovoj književnosti, kao osnovnim elementima nacionalnog identiteta i unapredjenje sistema visokog obrazovanja”, rekao je Fijuljanin.

Predlog Strategije sačinilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u koordinaciji sa predstavnicima institucija obrazovno-vaspitnog sistema. Taj dokument sadrži i Akcioni plan za sprovodjenje za period od 2021. do 2023. godine.

indeksonline.rs/Beta