BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobražaja i infrastrukture Enes Buhić sastao se danas sa predestavnicima Javnog Preduzeća „Putevi Srbije” i izvođačem radova kompanijom Tašjapi, u vezi sa izgradnjom autoputa E – 761 Beograd – Sarajevo, deonica Sremska Rača Kuzmin. Na sastanku je bilo reči o planiranim aktivnostima i postojećoj dinamici realizacije projekta, pitanjima eksproprijacije, fizičkoj realizaciji projekta, kao i uslovima za dobijanje građevinske dozvole na određenim delovima deonice.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin je ukupne dužine oko 18 km sa mostom preko reke Save, predstavlja deo projekta izgradnje Autoputa E-761, Beograd – Sarajevo. Pored toga, u Republici Srbiji je planirana izgradnja i deonice Požega – Kotroman (dužine oko 60 km).

Deonica autoputa Sremska Rača – Kuzmin biće projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 km/čas i imaće po dve kolovozne trake i jednu zaustavnu traku u oba smera. Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde će biti izgrađen most preko reke Save u dužini od oko 1,3 km.

Ovaj projekat je od strateške važnosti da Republiku Srbiju jer pored povezivanja glavnih gradova Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, ostavaruje se i veza sa Pan-evropskim koridorima: Koridorom 4, Koridorom 5, Koridorom 7 (reka Dunav) i Koridorom 10. Uz to, izgradnjom deonice Požega – Užice – granica sa Bosnom i Hercegovinom (Kotroman) stvara i veza sa auto-putem „Miloš Veliki” i budućim auto-putem E-761, „Moravski koridor”, u Republici Srbiji.

indeksonline.rs