BEOGRAD – Sedmostruki svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u prvoj trci u sezoni za Veliku nagradu Bahreina.U uzbudljivoj trci na stazi Sakir, Hamilton je zahvaljujući odličnoj vožnji ali i dobroj taktici Mercedesa pobedio u neizvesnoj završnici ispred Maksa Verstapena iz Red Bula, koji je krenuo sa pol pozicije.

Hamilton je tako ostvario 96. pobedu u karijeri. On je pobedio rezultatom sat, 32 minuta, 03,897 sekundi. Verstapen je zaostao 0,745 sekundi, a treće mesto

zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa sa zaostatkom od 37,383 sekunde. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Serhio Peres iz Red Bula, a šesto mesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija.

Sedmi je bio Danijel Rikardo iz Meklarena, osmi vozač Ferarija Karlos Sainc, deveti je bio Juki Cunoda iz Alfa Taurija, a 10. mesto zauzeo je Lens Strol iz Aston Martina.

U krugu za zagrevanje Peres se zaustavio pored staze, pa su vozači imali dodatni krug za zagrevanje. Peres je otišao u boks odakle je i počeo trku nakon što su svi vozači prošli. Verstapen je dobro startovao, odbranio se od napada Hamiltona i zadržao je prvo mesto, ispred sedmostrukog svetsog prvaka.

Botasa je ubrzo obišao Lekler i preuzeo treće mesto, a zatim je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, pošto je Nikita Mazepin iz Hasa izleteo sa staze i udario u zaštitnu ogradu. Fetel, koji je startovao sa poslednjeg mesta zbog kazne od pet pozicija nakon što je ignorisao žute zastave u kvalifikacijama, popravio je plasman za šest mesta i popeo se na 14.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, poveo je Verstapen, ispred Hamiltona, Leklera, Botasa, Gaslija, Norisa, Rikarda i Alonsa. Lekler je odmah napao Hamiltona, a dobro je vozio i Rikardo koji se popeo na šesto mesto. U tim trenucima sa Gaslijevog bolida otpalo je prednje krilo, pa je na kratko na snazi bilo virtuelno vozilo bezbednosti.

Verstapen je u petom krugu imao 1,4 sekunde prednosti nad Hamiltonom, ; Btoas je uspeo da obidje Leklera i vratio je drugo mesto, a iza njih vozio je dvojac Meklarena, Noris i Rikardo. Noris je u osmom krugu napao Leklera, ali se vozač Ferarija na kratko odbranio, pošto ga je Britanac obišao krug kasnije.

U 13. krugu u boks su otišli Alonso, Noris, Lekler, Strol i Antonio Djovinaci, a krug kasnije i Hamilton i Rikardo. Hamilton se na stazu vratio kao četvrti, a Rikardo kao 12. U tim trenucima Verstapen je imao 6,5 sekundi prednosti nad Botasom, a iza je bio Sainc, ispred Hamiltona i Peresa.

Aktuelni šampion je u 15. krugu obišao Sainca za treće mesto, a zatim je vozio najbrži krug trke. Sainc je u 16. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu ispred Raikonena, na 12. mesto. Botas je psole toga otišao u boks i vratio se kao četvrti iza Peresa.

Vodeći Verstapen otišao je na zamenu guma u 18. krugu, posle čega je prvo mesto preuzeo Hamilton, a iza njih vozili su Peres, Botas, Noris Lekler i Fetel.

Botas je ubrzo obišao Peresa, a u tim trenucima na prijanjanje se požalio Verstapen, koji je zaostajao 6,5 sekundi. Veliku borbu na stazi vodili su Fetel, Alonso i Sainc, a vozač Ferarija je u 21. krugu preuzeo osmo mesto ispred nekadašnjih svetskih šampiona Fetela i Alonsa.

Verstapen je u 23. krugu smanjio zaostatak za Hamiltonom na četiri sekunde, pet krugova kasnije i na dve sekunde, a Hamilton je tada obavestio ekipu da ne može da vozi brže. Hamilton je u 29. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao treći, a vodio je Vestapen ispred Botasa.

Finac je u 31. krugu otišao u boks, zadržao se 10,9 sekundi i na stazu se vratio kao peti iza Leklera na četvrtom i Norisa na trećem mestu.

Iz Mercedesa su rekli Hamiltonu da pojača, a on je odgovorio da neće izdržati do kraja na istim gumama, u trenucima kada Verstapen ima 17,7 sekundi prednosti. U 38. krugu Mercedes je ponovo kontaktirao Hamiltona, u vezi sa upozorenjima direkcije trke oko izlaska sa staze u četvrtoj krivini, a Britanac je rekao da nije znao da je to zabranjeno. Nekoliko krugova ranije Red Bul je o tome obavestio Verstapena.

U 40. krugu u boks je otišao Verstapen i vratio se na stazu iza Hamiltona sa 8,5 sekundi zaostatka. Holandjanin je smanjivao zaostatak, 15 krugova pre kraja zaostajao je 6,5 sekundi, a iz ekipe su ga obavestili da će imati dovoljno dobre gume da se bori protiv Hamiltona u završnici.

U 44. krugu došlo je do kontakta Fetela i Okona i oni su zbog toga pod istragom. Hamltona su u 48. krugu iz boksa obavestili da se Verstapen pribložava, a on im je odgovorio da ga puste da radi svoj posao.

On je u 51. krugu pogrešio i sišao sa staze, pa se Verstapen primakao na pola sekunde. U 53. krugu Verstapen je napao Hamiltona i obišao ga, ali se Britanac ubrzo vratio na prvo mesto, nakon što je Holandjanin izašao široko sa staze, a o tome su ga obavestili iz Red Bula. Iz ekipe mu je rečeno da im je iz direkcije trke predočeno da mora da vrati poziciju Hamiltonu jer je izašao preširoko prilikom obilaženja.

Verstapen je u poslednjem krugu smanjo zaostatak ispod pola sekunde, ali nije uspeo da stigne Hamiltona.

Druga trka u šampionatu na programu je 18. aprila u Italiji.

indeksonline.rs/Beta