BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa ne može da govori ni o kakvom kompromisu kada je u pitanju zahtev za pooštravanjem epidemiološkoh mera.

Kon je za RTS izjavio da “ne vidi nikakvu alternativu merama kakve su važile za vikend”, za koje su neki članovi kriznog štaba tražili da budu na snazi 14 dana, kao i da moraju da se poštuju dosadašnje – držanje distance i nošenje maski.

“Nikako ne smeju da funkcionišu ilegalne žurke. Da li će uspeti tako ili će biti još drastičnije mere, ovo neizbežno mora da se zaustavi”, rekao je Kon.

On je ocenio da je epidemiološka slika vanredna, a da se povremeno “kada nema gde da se smeste ljudi definiše kao katastrofalna”.

“Nije katastrofalna jer se proširuju kapaciteti, ali se svakim proširenjem gubi prostor za non kovid. To je moglo da se izdrži i da se odlože neke stvari ali više ne”, kazao je Kon.

Kon je dodao da je prelazak starijih osnovaca na onlajn nastavu dalo rezultate za nedelju dana od primena te mere, tako što je se smanjuje broj zaraženih.

“Jasno se vidi da dolazi do pada”, rekao je Kon i dodao da je u Beogradu prethodne nedelje bilo 203 slučaja infekcije korona virusom učenika starijih razreda osnovne škole, dok je ove nedelje bilo oko 130 novih slučajeva.

indeksonline.rs/Beta