BEOGRAD – Trenutna situacija sa epidemijom kovida 19 je takva da ćemo imati rezultat samo ako prekinemo kontakte u narednih pet do sedam dana, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Loncar i zamolio građane da to shvate, i bez propisivanja takvih mera.

“Zamolio bih svakog građanina Srbije, samo da to shvati i da ne čeka da mu neko propisuje mere kako treba da se ponaša”, rekao je Lončar za TV Pink uoči sednice Kriznog štaba.

On je dodao da bi trebalo da se svi suzdrže bilo kakvog okupljanja, kako bi se izbeglo zaražavanje, te da je neophodno samo zaustaviti kontakte na nekoliko dana.

“Mi ćemo sigurno neke mere doneti, ali je mnogo važnije da svi shvate da od njih zavisi kakva će nam situacija biti. Ne moramo da idemo da organizujemo sastanke koji nisu hitni, mnogo toga može onlajn, a da ne pričamo o odlascima na žurke”, rekao je Lončar.

Ne zna, kaže, da li su ljudi koji organizuju žurke svesni šta rade, ali poručuje da će država o tome voditi računa i oni će završavati u zatvoru zbog toga.

“Ali, molim i ljude da ne odlaze na žurke, strpite se da iskoristimo šansu koju imamo sa vakcinama”, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da je neophodno da se posle prve doze niko ne opušta, već da sačeka i drugu dozu.

“Da budemo sigurni da imamo dovoljan nivo antitela da smo zaštićeni od korone”, poručio je Lončar.

Sutra se navršava godinu dana od pojave virusa, a ministar zdravlja kaže da su izazovi bili svakodnevni.

“Najvažnije je bilo nabaviti opremu, zatim izazov sa nabavkom vakcina. Predsednik Vučić nije vodio politiku, nego je vodio borbu za zdravlje i život građana. Nije gledao odakle dolazi koja vakcina, već da li je bezbedna i omugućio veliku prednost našim građanima u odnosu na druge”, rekao je Lončar.

indeksonline.rs