Naslovna srbija Beograd Matić: Više od 500 naselja dobiće brži internet

Matić: Više od 500 naselja dobiće brži internet

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da će zajam u visini od 18 miliona evra za prvu fazu izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, pomoći da više od 500 naselja dobije ultrabrzi internet.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da će internet dobiti 80 hiljada domaćinstava u ruralnim područjima za koje nije postojao komercijalni interes operatora za ulaganje u mrežu.

“Širokopojasni internet predstavlja način povezivanja na internet i omogućava veliku brzinu prenosa podataka. Analiza ministarstva pokazala je da u Srbiji postoje takozvane ‘bele zone’, područja koja nemaju odgovarajući pristup mreži i nema plana da operatori u naredne tri godine to pokriju”, rekla je Matić.

Ona je dodala da kada se u državi poveća broj korisnika interneta za 10 odsto, bruto društveni proizvod (BDP) države raste za jedan do 1,5 odsto.

“Zajam se od Evropske banke za obnovu i razvoj uzima u tranšama od po 100 hiljada u naredne tri godine, do kada bi projekat trebalo završiti”, rekla je ministarka uz poziv poslanicima da podrže predlog.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version