NOVI PAZAR – Dana 03.03.2021. godine održana je proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su pored članova Mešihata prisustvovali rukovodioci ustanova te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Foto: Mešihat

Nakon prezentiranja i iscrpne rasprave, usvojeni su izvještaji o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2020. godini uz konstataciju da je protekla godina, iako obilježena pandemijom korona virusa i vanrednim okolnostima, bila najuspješnija na svim poljima, tj. akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, kurbanskoj akciji, te humanitarnim aktivnostima.

Mešihat je odao priznanje ekipi Televizije Sandžak i novinarski Almi Sofić za poseban doprinos u širenju medijske istine u vrijeme eskalacije pandemije COVID-19 u Sandžaku.
Na sjednici je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme ta realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu.

Također, verifikovano je osam novih uvakufljenja zemljišta u vidu 10 parcela, u Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju, ukupne površine preko 43 ara.

Na sjednici je data puna podrška izgradnji novog objekta Muške medrese u Novom Pazaru.

Izvor: Mešihat