PODGORICA – Jedanaest organizacija za slobodu medija i novinara snažno su osudili odluku Apelacionog suda Crne Gore da novinar Jovo Martinović bude kažnjen sa godinu zatvora zbog posredovanja u trgovini drogom.

Osude presude po kojoj je novinar Martinović osudjen na godinu zatvoraApelacioni sud Crne Gore juče je potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, a oslobođen je optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

“Iako on neće biti u zatvoru, zbog vremena koje je već proveo iza rešetaka, Martinović će imati kriminalni dosije, samo zbog svog novinarskog rada. Osuđujemo presudu i žalimo što Apelacioni sud nije ugrabio priliku da ; oslobodi međunarodno nagrađivanog novinara i time pošalje poruku podrške istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Evropskog centra za slobodu medija (ECPMF), Evropske federacije novinara (EFJ), Neograničene slobode medija, Međunarodne razmjene slobode izražavanja (IFEX), Međunarodne federacije novinara (IFJ), Međunarodnog instituta za medije(IPI), OBC Transevropa, Reportera bez granica (RSF), Organizacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO) i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Ove organizacije su poručile da su solidarne sa Martinovićem i svim istraživačkim novinarima u Crnoj Gori.

“Pozivamo vlasti Crne Gore i sudove da rade sa posvećenošću prema medijskim slobodama i evropskim standardima, što je dio njihove obaveze u pristupanju Evropskoj uniji (EU), i da osiguraju da Martinović ubuduće neće biti kriminalizovan i progonjen zbog novinarstva”, piše u saopštenju.

Martinović je u istražnom zatvoru proveo 14 i po mjeseci.

indeksonline.rs/Beta