BEOGRAD – Epidemiološka situacija na jugu centralne Srbije je veoma ozbiljna, jer se povećava broj prvih pregleda i hosppitalizovanih pacijenata, ocenio je danas član Kroznog štaba dr Branislav Tiodorović nakon obilaska Vranja, Bujanovca i Preševa, prenosi RTS.

“Moram da kažem da uočavamo, nakon terena koji sam obišao, ali i drugde u Srbiji, danima obolevanju mladi ljudi, da se virus više širi među njima. Nije u pitanju samo da li je to britanski virus koji je po nekima zarazniji, ali se može reći da mladi više oboljevaju. Posebno radno aktivno stanovništvo više oboljeva, ali počinju i deca i zato smo i doneli predloge da nam pored onoga što srednjoškolciimaju onlajn nastavu to procenimo”, rekao je Tiodorović.

On je dodao daje vrlo blozu odluka da svi razredi osnovnih škola pređu na nastavu na dalljinu.

“Gledajući jutros strukturu pozitivnih u Vranju, uočava se da je broj dece od sedam do 15 godina već na nivou onoga što imamo kod srednjoškolaca”, precizirao je Tiodorović.

Direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić rekao je da je situacija stabilna, ali teška i vrlo ozbiljna pre svega zbog velikog broja onih koji dolaze na prvi pregled, mkao i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze u bolnicu.

“U poslednja četiri dana naše brojke su takve, da ne bismo imali gde da smestimo te ljude da nismo otvorili dodatne kapacitete. Evo, i danas je najavljeno otvaranje kapaciteta u Niškoj banji, i jednostavno ne prekida se taj lanac. Svi apeli koji na žalost stoje i koje država upućuje na žalost ne nailaze na prodno tlo”, zaključio je Perišić, a prenosi RTS.

indeksonline.rs