BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas na početku sednice pitanja nadležnima o vakcinama, lokalnim vlastima, pravima manjina i potrošača.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal, šta su preduzeli u vezi sa “kriminalom bivše vlasti u Sjenici”, povodom “poklanjanja” 832 hektara državne zemlje švajcarskoj kompaniji na 99 godina za izgradnju solarnog parka bez skupštinske odluke.

Mirsad Hodžić iz grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” zatražio je od Ministartsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da sprovede nadzor u opštini Sjenica i preispita, kako kaže “nezakonite odluke sadašnje vladajuće većine”.

Hodžić je pitao ko je dozvolio da jedan odbornik istovremeno bude na funkciji načelnika opštinske uprave, iako je to zabranjeno zakonom, pa su samim tim sve odluke te uprave, kako smatra, nezakonite.

Nataša Mihajlović Vacić iz SDPS-a pitala je Ministarstvo zdravlja kakav je plan organizovanja mobilnih timova za vakcinaciju i da li ih ima dovoljno da udju u svako selo i svaku kuću kako bi što veći broj ljudi bio vakcinisan.

Poslanik SVM Akoš Ujhelji rekao da je dobro što je Srbija put ka EU odredila kao prioritet i pitao u kojoj je fazi uskladjivanje zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača sa evropskim.

Snežana Paunović iz SPS-a pitala je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zašto već nije organizovan društveni dijalog o mentalnom zdravlju i posledicama kovida na sve, pošto su gradjanima “sve navike i svi rituali ukinuti”.

“Da li ministarstvo može i ume da organizuje taj dijalog koji bi nas sve ujedinio”, pitala je poslanica i dodala da treba hitno započeti i dijalog o socijalno ekonomskoj položaju žena na koje je pao teret pandemije.

Dragoljub Acković sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” ukazao je na problem obrazovanja Roma kojih je i dalje premalo na fakultetima, a pitao je dokle će se pedagoškim asistentima u romskim sredinama ugovori produžavati na godinu dana iako im je obećavan stalni posao.

indeksonline.rs/Beta