BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića najoštrije je danas osudila verbalni napad predsednika Hrvatske Zorana Milanovića poslanika Samostalne srpske demokratske stranke (SDS S) Milorada Pupovca.

SDPS u saopštenju ocenjuje da je Milanovićev napad na Pupovca “pun paušalnih optužbi, ličnih diskvalifikacija, a nadasve uličarskog vokabulara” i da njegov rečnik nanosi veliku štetu stabilizaciji prilika u ovom osetljivom regionu.

U saopštenju se naglašava da se hrvatski predsednik i kandidat stranaka levog političkog spektra, uprkos očekivanjima da će doprineti smirivanju političkih, etničkih i svakih drugih tenzija u Hrvatskoj i regionu, ponaša kao ”pijanac u kafani”, svađajući se sa svakim na koga naiđe, vređajući slabe i nezaštićene, “a posebno uživa da difamira i omalovažava susede”.

SDPS smatra da je njegov napad na Milorada Pupovca ustvari atak na svaku normalnog i ističe da je Pupovac je u Hrvatskoj najbolji primer kako bi trebalo da se ponaša jedan manjinski političar, dokazujući da je moguće biti lojalan i državi u kojoj živi i naciji kojoj pripada.

“Milanović, u svojim prizemnim optužbama, ne samo da to osporava Pupovcu, već dovodi u pitanje i njegov politički legitimitet, koji se na svu sreću potvrđuje na izborima, a ne na osnovu Milanovićev želja ili projekcija”, poručuje SDPS.

U saopštenju se kaže da puna normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske i rešavanje svih otvorenih pitanja iz prošlosti, predstavljaju važan preduslov za unapređenje položaja manjina u obe države, a da i Milorad Pupovac u Hrvatskoj i Tomislav Žigmanov u Srbiji tom procesu mogu i treba da daju značajan doprinos.

Milanović je proteklih dana ušao u raspravu sa premijerom Andrejem Plenkovićem i svim ostalim političarima koji su se usprotivili njegovom predlogu da predsednik Vrhovnog suda bude Zlata Ðurđević.

On je u petak Plenkovića, predsednika sabora Gordana Jandrokovića i Pupovca, označio, citirajući naziv italijanskog filma, da su “Ružni, prljavi, zli”.

Milanović je politiku Pupovca u tim porukama nazvao “čaršijom lopovluka” i uz niz drugih uvredljivih poruka napisao da će srpski narod u Hrvatskoj doživeti “procvat”, kada se, kako je naveo, otarasi Pupovca i njegovih saradnika koje je nazvao “lopovima”.

Pupovac je na to juče reagovao tako što je objavio Milanovićeve SMS poruke, a potom održao i konferenciju za novinare, na kojoj je ukazao da je Milanović u njegovom slučaju prekršio Ustav u nastojanu da utiče na mišljenje manjina o njegovom predlogu.

Pri tom se, kazao je pored ostalog Pupovac, Milanović služio pretnjama govoreći s pozicije vlasti.

indeksonline.rs