BEOGRAD – Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio je danas u razgovoru za Tanjug da Grčka planira probno otvaranje sezone u aprilu za građane odabranih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, među kojima je i Srbija.

Teoharis, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, potvrdio je za Tanjug da će Grčka otvoriti granice za većinu zemalja sredinom maja.

“Kao što smo najavili, sezona će početi 14. maja za većinu zemalja, za građane koji su vakcinisani, imaju negativan test ili su preležali kovid-19”, rekao je grčki ministar.

On, međutim, najavljuje otvaranje i probne sezone pre tog datuma.

“Imamo plan da probna sezona počne u aprilu, pre Uskrsa za nekoliko odabranih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, a Srbija je jedna od njih”, izjavio je Teoharis.

Dodaje da još ne može da govori o datumu, jer dosta toga zavisi od zdravstvene situacije u aprilu, ali da su grčke vlasti prilično uverene da mogu početi otvaranje u drugoj polovini aprila.

U probnoj sezoni, kako kaže, biće otvorena dva prelaza preko Bugarske, Eksohi i Promahonas, dok će od 14. maja biti aktivan i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije.

Navodi još da će za državljane Srbije važiti isti uslovi kao i za ostale, što znači da će morati da imaju sertifikat o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su preležali virus.

Grčki ministar je potvrdio da će za ulazak u Grčku važiti potvrda o svim vakcinama koje se primenjuju u Srbiji.

“Veoma mi je drago što mogu da kažemda ćete moći da uđene u Grčku ukoliko ste vakcinisani bilo kojom vakcinom. To bi trebalo da omogući da sva naša braća iz Srbije mogu da uđu u zemlju”, izjavio je Teoharis za Tanjug.

Dodao je da pri ulasku u Grčku putnici mogu ponovo biti podvrgnuti nasumičnom testiranju, te da bi sva ova pravila trebalo uskoro da budu potvđena bilateralnim sporazumom.

Grčki ministar, međutim, nije mogao da potvrdi da li će državljani Srbije koji imaju nekretnine u Grčkoj moći da uđu u tu zemlju pre otvaranja sezone, ali je rekao da se “nada da će probna sezona početi ranije, pa će i ti problemi automatski biti rešeni”.

Teoharis je, inače, u razgovoru za Tanjug rekao da mu se svideo Beograd, uz obećanje da će naredni put ovde doći sa suprugom.

indeksonline.rs