BEOGRAD – U saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Filip Moris, NALED je danas objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratne pomoći malim biznisima i svima koji žele da svoje poslovanje digitalizuju i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Ovaj konkurs organizovan je u okviru trogodišnjeg projekta StarTeć koji je vredan pet miliona dolara.

Povodom objavljivanja poziva prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je na konferenciji za novinare rekao da ovaj projekat doprinosi ostvarenju ključnih prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što će se realizacijom ovog projekta raditi na povezivanju fakulteta i naučno-istraživačkih centara sa malom privredom, a sve to kako bi se razvile nove usluge i proizvodi.

“Aktivnosti predviđene ovim projektom su uvrštene i kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period od 2021. do 2027. godine koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, istakao je Ružić.

Pojašnjavajući koliki značaj Vlada Srbije i ministarstvo koje vodi daju ovoj oblasti podsetio je da je pre mesec dana otvoren javni poziv za program saradnje nauke i privrede i program ranog razvoja u okviru koga će se dodeliti bespovratna sredstva od šest miliona evra obezbeđenih iz republičkog budžeta.

“I Fond za inovacionu delatnost je u cilju podsticanja inovativnog preduzetništva i jačanja veza između nauke i privrede, do sada odobrio sredstva za skoro 1.000 projekata vrednih više od 53 miliona evra, a koje smo podržali bespovratnim sredstvima u iznosu od 37,2 miliona evra”, naveo je Ružić.

Direktor odeljenja za preduzetnišstvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da je rok za prijave 4. jun i da pravo da apliciraju za ova sredstva imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća kao i timovi fizičkih lica do pet članova.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će prvih tridesetak grantova biti dodeljeno u septembru.

Pojasnio je da u okviru programa postoji više delova i da se zavisno od toga može konkurisati za sume između 15.000 i 100.00 dolara.

Pri odlučivanju o tome kome će se dodeliti pare, između ostalog će se voditi računa o mogućim potencijalima projekta za osvajanje izvoznih tržišta, koliko novih radnih mesta obezbeđuje, kako utiče na životnu sredinu.

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Filip Moris Ivan Miletić, koja je obezbedila sredstva, njihov motiv za ovakav korak bio je da pomognu firmama ali i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

Istakao je da je ponosan što je kompanija u prošloj godini koja je bila veoma teška uspela da obezbedi sredstva za ovaj projekat.

Podsetio je da je kompanija Filip Moris od 2003. godine, od kada radi u Srbiji ovde uložila oko 900 miliona dolara i da je u republički budžet na ima poreza i doprinosa uplatila više od sedam milijardi dolara.

indeksonline.rs