BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da više od 300.000 vozača godišnje biva kažnjeno zbog prekoračenja brzine i najavio akciju “spid maraton” u kojoj će od srede saobraćajna policija 24 sata dnevno meriti brzinu vožnje.

Istakao je da je teško naći opravdanje za kršenje propisa o ograničnoj brzini, kao i za činjenicu da više od polovine stradalih u saobraćaju pogine upravo zbog ovog prekršaja.

“Sve naše policijske snage će izaći na puteve i merićemo gde god možemo svaku brzinu, kako bismo jasno poručili vozačima da je vreme da uspore i povedu računa o sebi i ostalim ljudima. Vodite računa, jer niko ne može da spreči ono što vi možete. Svaka smrt u saobraćaju je mogla da bude izbegnuta”, poručio je ministar Vulin.

On je apelovao na vozače da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju ograničenje brzine kretanja, upozorivši da više od polovine stradalih u saobraćajnim nezgodama pogine upravo zbog nepoštovanja ograničenja kretanja na putevima.

“U 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ”Road pol”, među kojima je i Srbija, ove nedelje će posebna pažnja biti posvećena svim prekršajima vezanim za prekoračenje brzine“, rekao je Vulin, koji je na beogradskoj opštini Čukarica sa direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Duškom Pešićem prisustvovao početku kampanje usmerene na zaštitu pešaka u saobraćaju.

Vulin je pozvao vozače da čine sve što mogu u cilju bezbednosti saobraćaja i da uspore!

indeksonline.rs/Tanjug