JERUSALIM – Izraelski radio objavio je danas da je tajna služba Mosad izvela sajber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanc, javio je Rojters.

U izveštaju Kan radija citira se neimenovani obaveštajni izvor, ali se ne navodi njegova nacionalnost.

Ranije u toku dana, šef iranskog civilnog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi je nazvao incident u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc “nuklearnim terorizmom”.

Salehi je to izjavio na iranskoj državnoj televiziji, ali nije naveo ime osumnjičenog za sabotažu, preneo je AP, ocenjujući da njegovi komentari izazivaju širenje tenzija na Bliskom istoku.

U iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc danas se dogodio incident na mreži za napajanje elektricnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma, navodi se u izveštaju iranske TV.

AP prenosi i da su mnogi izraelski mediji ocenili da je “sajber napad zatamnio Natanc”” i oštetio objekat u kojem se nalaze osetljive centrifuge.

Portparol iranskog civilnog nuklearnog programa Behruz Kamalvandi je rekao za državnu televiziju da se i dalje ne zna razlog za gubitak energije i da treba dublje da se istraži ceo slučaj.

“Srecćom, nije bilo žrtava ili veće štete i nema kontaminacije ili problema”, rekao je Kamalvandi, ali nije odgovorio na pitanje da li je u pitanju tehnički problem ili sabotaža.

U ovom postrojenju je prošle godine izbio požar, koji su iranske vlasti opisale kao pokušaj sabotiranja iranskog nuklearnog programa, preneo je Rojters.

Rad ovog centralnog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Teheran i Vašington nastoje da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio pre skoro tri godine i uveo ekonomske sankcije Iranu, zbog čega su iranske vlasti u više navrata kršile odredbe tog međunarodnog dogovora.

indeksonline.rs/Tanjug