BEOGRAD – Pred Vladom Srbije danas će se naći predlozi rebalansa ovogodišnjeg budžeta i paketa državne pomoći građanima i privredi, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na RTS rekao da su dva razloga zašto se ide u rebalans budžeta – nastavak ublažavanja negativnih poslednica krize izazvane epidemijom korona virusa, i izdvajanje dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne investicije.

Dodatni novac će, kaže, biti izdvojen i za nastavak izgradnje ili poboljšanje zdravstvene infrastrukture, i nabavku lekova i vakcina.

Naveo je da će rebalansom budžeta biti odvojeno dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu i dodatne četiri milijarde dinara za ekologiju.

“Rebalans budžeta je usmeren na infrastrukturu, podizanje BDP-a, na pomoć privredi i građanima i na jačanje zdravstva”, rekao je Mali.

Naveo je da je treći paket podrške vredan 257 milijardi dinara što je oko 4,3 odsto BDP.

Kaže da je ukupna vrednost prošlogodišnja dva paketa pomoći iznosila 704 milijarde dinara.

“Sada smo sa ova tri paketa pomoći već negde na 17,2 ili 17,3 odsto BDP-a”, rekao je Mali.

Naglasio je da nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju.

Kaže i da se treći paket mera već sprovodi i da je isplaćena jedna polovina minimalne zarade za 1.120.000 zaposlenih, od preduzetnika, preko mikro, malih srednih pa do velikih preduzeća.

To je, naglašava, najvažniji razlog zbog kojeg se usvaja rebalans.

Povodom izdvajanja dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne projekte, ministar je naveo da se u ovom trenutku već gradi četiri auto-puta, da je rebalansom izdvojen dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare i takozvane Dunavske magistrake od Požarevca prema Golupcu, i za Fruškorgorski koridor.

“Radovi su krenuli i novac je obezbeđen i za auto-put od Surčina ka Novom Beogradu. Videćemo da li ćemo stići Beograd – Zrenjanin ove godine i ako stignemo i za to imamo novca”, rekao je Mali.

Izvdvojen je novac, kako kaže, i za obilaznicu oko Novog Sada i Gornjeg Milanovca i početak izgradnje metroa i naglasio da je cilj ove godine rast od šest odsto.

Naveo je da je dupliran budžet za ekologiju, da kreće izgradnja velike mreže za kanalizaciju, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i rešavanje problema deponija.

“Ekologija ostaje izuzetno važna tema i ona je definisana u rebalansu”, rekao je Mali.

Ministar kaže da će u narednih desetak dana početi izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu i da je i za to izdvojen novac.

“Idemo sa izgradnjom nove fabrike vakcina, izvdojili smo novac za završetak radova na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, za početak izgradnje Kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu, za niz drugih opštih bolnica, nabavku opreme, vakcina i lekova”, rekao je Mali.

Pozvao je građane da nastave sa masovnom vakcinacijom, jer je to jedini način za završetak pandemije i za potpuno otvaranje naše ekonomije.

“Imamo novca i nabavljamo vakcine, plaćamo unapred i na vreme”, rekao je Mali.

Naveo je da je planirani deficit budžeta u prvom kvartalu bio 80,9 milijardi, a da je zabeležen deficit u prvom kvartalu od 23,5 milijardi dinara.

“Oko 500 miliona evra već imamo bolji rezultat u prvom kvartalu, zadužićemo se malo, ići ćemo i na domaće i na međunarodno finansijsko tržište”, rekao je Mali i dodao da je to u skladu sa politikom i svetskih ekonomija i Srbije da najveći teret krize izazvane pandemijom želi da preuzme država.

Precizirao je da će danas na Vladi Srbije biti četiri uredbe koje se odnose na isplatu novčane pomoći za građane, dve pune minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu i za turisticke vodiče.

Naveo je da će biti donete i odluke koje se odnose na dodatnu pomoć za samostalne umetnike, koja uključuje dve pune minimalne zarade, odnosno ukupno po 500 evra, na pomoć od 600 evra mesečno po autobusu u narednih šest meseci, kao i na pomoć gradskim hotelima.

indeksonline.rs/Tanjug