BEOGRAD – Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanja ubistva novinara, izjavio je danas, povodom 27. godišnjice smrti novinarke “Duge” Radislave Dade Vujasinović, da nema napretka u rešavanju ovog slučaja.

“Pošto je u zaključku superveštačenja koje je rađeno u Hagu navedena mogućnost da se dogodilo i ubistvo, pored mogućnosti samoubistava i slučajnog opaljenja, ovaj slučaj sa tužilačke strane je otvoren. Na žalost, ni Komisija ni tužilaštvo u međuvremenu nisu došli do novih svedočenja i dokaza koji bi predstavljali napredak u rešavanju ovog slučaja”, rekao je za Udruženje novinara Srbije (UNS) Veran Matić.

U Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu UNS-u je danas rečeno da to tužilaštvo, “zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, nastavlja sa preduzimanjem radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela i utvrđivanja identiteta izvršioca”.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118, na Novom Beogradu, a u zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1:30.

Forenzički institut u Hagu kojem je Ministarstvo pravde septembra 2015. godine prosledilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke.

Zaključak izveštaja dostavljenog VJT-u jula 2016. godine je da “povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”, podseća UNS.

indeksonline.rs