DUBAI – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka Srbije za „EXPO 2020 – Dubai“, Tatjana Matić, sastala se danas u Dubaiju sa Rim Al Hašimi, generalnom direktorkom Svetske izložbe „EXPO 2020 – Dubai“ i državnim ministrom za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE.

Sastanak na EXPO – 2020 Dubai uključio je i posetu Paviljonu Srbije i potvrdio posvećenost Srbije predstojećem Svetskoj izložbi, koja će trajati šest meseci, od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

“EXPO 2020 – Dubai“, globalno okupljanje posvećeno povezivanju ljudi, zajednica i nacija da grade mostove, podstiču akciju i pružaju konkretna rešenja za izazove iz stvarnog života – dočekaće više od 190 zemalja, kao i multilateralne organizacije, preduzeća i obrazovne ustanove, saopštilo je Minsiatrstvo.

Ministarka Matić je naglasila da je Svetska izložba u Dubaiju ogromna prilika da se Srbija predstavi potencijalnim partnerima iz celog sveta, a pogotovo sa Bliskog Istoka zbog čega je i odlučeno da se za potrebe nastupa naše zemlje izgradi moderan paviljon od gotovo 2.000 kvadratnih metara.

Ona je poručila da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja koja podstiče trajni i održivi progres.

„Istovremeno, ponosni smo na činjenicu da Srbija pruža značajnu podršku razvoju inovativne privrede i ekonomije znanja UAE, kao i mnogih drugih zemalja, kroz prisustvo velikog broja svojih visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, kreativnih industrija i visokog obrazovanja kao važne spone koja povezuje naše dve zemlje“, istakla je Matić.

Navod da je svetska izložba jedinstvena prilika za sve zemlje, pa i za Srbiju, da svetu predstave svoje tehnološke i industrijske inovacije i dostignuća, privredne i poslovne prilike, kao i turističke potencijale. “Glavni cilj nastupa Srbije na prvoj globalnoj manifestaciji nakon izbijanja pandemije, usmeren je na kreiranje i razvijanje biznis mreže za našu poslovnu zajednicu, podsticanje razvoja trgovine i turizma, privlačenje stranih investicija i kreiranje pozitivnog imidža moderne i inovativne države”, saopštila je Matić.

Rim Al Hašimi istakla je impresivan odgovor UAE na pandemiju KOVID-19, uključući tehnologiju brzog testiranja i jedan od najbržih postupaka vakcinacije u svetu.

Sledeći smernice vodećih svetskih medicinskih, naučnih i zdravstvenih stručnjaka, Dubai je počeo da dočekuje turiste još u julu 2020. godine i ostaje otvoren za poslovanje.

„Globalna zdravstvena pandemija istakla je važnost saradnje i inovacija dok težimo izgradnji čistijeg, sigurnijeg, zdravijeg sveta i radujemo se što vidimo šta Srbija donosi na EXPO – 2020 Dubai. Koristeći najnovije interaktivne tehnologije i istražujući teme digitalne povezanosti i virtuelne i proširene stvarnosti, Paviljon Srbije povezaće milione posetilaca EXPO -a svojim impresivnim kulturnim, naučnim i ekonomskim dostignućima, nadahnjujući uzbudljive nove perspektive koje će nam pomoći da stvorimo bolju budućnost za nas sve“, rekla je Rima Al Hašimi.

Na EXPO – 2020, Srbija će se predstaviti u posebno dizajniranom paviljonu površine skoro 2.000 m2. Paviljon se nalazi u okrugu za mobilnost, koji se fokusira na izgradnju skladnog, globalnog društva u kojem se ljudi, dobra i ideje kreću neuporedivo efikasnije.

Završetak gradnje Paviljona Srbija očekuje se u narednim mesecima, dok se sadržaj i program razrađuju sa timom nacionalne platforme „Srbija stvara“.

EXPO 2020 – Dubai, čija je tema „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, prva je Svetska izložba koja će biti održana u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA), dočekaće milione posetilaca na šestomesečnu proslavu kreativnosti, inovacija, ljudskog progresa i kulture, kazaze se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug