BEOGRAD – U okviru međunarodne akcije “Spid maraton”, koja je juče tokom 24 sata sprovođena na putevima u Srbiji, saobraćajna policija otkrila je 3.940 prekršaja prekoračenja brzine, saopštio je MUP.

Brzina je kontrolisana na 947 kontrolnih tačaka širom zemlje, a najveća izmerena brzina zabeležena je na državnom putu Kikinda-Čoka, u mestu Ostojićevo.

Saobraćajna policija je iz saobraćaja isključila 40.godišnjeg vozača „mercedesa“ E klase, koji je upravljao vozilom brzinom od 202 kilometra na sat, na delu puta gde je brzina ograničena na 80 kilometara na sat, što predstavlja nasilničku vožnju.

Tokom jučerašnje akcije na našim putevima nije zabeležena nijedna saobraćajna nezgoda sa poginulim licima.

„Spid maraton“ sproveden je u okviru sedmodnevne međunarodne akcije pojačane kontrole brzine, koja se od ponedeljka realizuje u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROUDPOL.

Neprilagođena brzina je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a poslednjih godina broj prekršaja prekoračenja brzine je u dramatičnom porastu.

Uprkos sveobuhvatnim kontrolama i velikom broju otkrivenih prekršaja i dalje veliki broj vozača svakodnevno ugrožava i sebe i druge učesnike u saobraćaju prekoračujući dozvol?enu brzinu kretanja vozila.

Čak i malo povećanje brzine drastično pogoršava posledice saobraćajne nezgode.

Uspori, sačuvaj život!