BERLIN – Nemačka je odlučila da u ovom trenutku ne postavlja ograničenja za upotrebu američke vakcine “Džonson i Džonson” protiv kovid-19, a sledeće nedelje biće urađena nova procena podataka o njenoj upotrebi.

Nemačka komisija za vakcinu (STIKO) ograničila je ranije upotrebu vakcine AstraZeneka protiv kovid-19 na osobe starije od 60 godina zbog rizika od pojave krvnih ugrušaka, a prema rečima predsednika Instituta “Paul Erlih“ Klausa Čičuteka, vakcina “Džonson i Džonson” je efikasna i bezbedna, a učestalost izveštaja o izuzetno retkim problemima zgrušavanja je deset puta manja nego kod AstraZeneke, prenosi Rojters.

On je saopštio da sastanak STIKO za procenu podataka o vakcini “Džonson i Džonson” nije doveo ni do kakvih ograničenja za njenu upotrebu.

“Sledeće nedelje biće novih sastanaka STIKO-a i na osnovu ažuriranih podataka biće izvršena naredna procena”, rekao je Čičutek na konferenciji za novinare u Berlinu.

Evropska agencija za lekove (EMA) podržala je vakcinu “Džonson i Džonson” ove nedelje nakon ispitivanja slučajeva retkog problema sa zgrušavanjem krvi kod odraslih osoba u SAD koje su njom imunizovani, ali je državama članicama Evropske unije prepušteno da same odluče kako će je koristiti.

indeksonline.rs