BEOGRAD – Novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je navela, pred Kosovom je i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

“Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude doostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina”, navela je Osmani a prenosi Radio slobodna Evropa.

Osmani je rekla kako su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

“Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahteva da se udružimo u borbi protiv nje”, rekla je nova predsednica Kosova.

Ona je obećala da će raditi na jačanju države, vladavini prava, “da će zaštititi svaki centimetar zemlje”.

“Biću predsednik svih. Nije nas previše da bi bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve”, podvukla je Osmani.

Osmani je za predsednicu izabrana u trećem krugu glasanja. Za njen izbor glasao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

indeksonline.rs/Beta