BEOGRAD – Tržni centri u Srbiji, koji su bili zatvoreni zbog širenja epidemije korona virusa, od jutros su ponovo otvorili vrata za posetioce.

Sudeći po atmosferi u beogradskom tržnom centru “Rajićeva”, gužvi za sada nema, a zaposleni i posetioci se pridržavaju epidemioloških mera – nose maske i drže distancu.

Na ulazima u objekat nalaze se korona-redari koji kontrolišu poštovanje mera i opominju nesavesne kupce koji se toga ne pridržavaju, mada takvih ovog prepodneva nije bilo.

Na više mesta dostupna su dezinfekciona sredstva i istaknuta obaveštenja o epidemiološkim merama, a tako je i na ulazu u same radnje gde se, između ostalog, navodi koliko osoba, u zavisnosti od površine lokala, sme istovremeno biti u njemu.

Tako se, kako piše na vratima radnje površine 127 metara kvadratnih, tu u istom trenutku, zajedno sa zaposlenima, može nalaziti ukupno 14 osoba.

Radno vreme tržnih centara je od 10 do 22 sata, a kontrolu poštovanja mera vršiće Komunalna milicija, zajedno sa nadležnim inspekcijama Beograda i Ministarstva zdravlja.

Kazne su 5.000 dinara za fizičko lice koje ne nosi masku, 30.000 za kovid redara, pa od 150.000 do 300.000 dinara za preduzetnika ili pravno lice.

U Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je objavljena u Službenom glasniku se, između ostalog, precizira da je i dalje zabrenjen rad ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Upravljač objekta dužan je da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, a zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara.

indeksonline.rs/Tanjug