NJUJORK – Svetske vlade bi trebalo da razmisle o “solidarnom” oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vreme pandemije korona virusa kako bi se smanjila ekstremna nejednakost u svetu, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

“Moramo da se pobrinemo da novac bude usmeren tamo gde je najpotrebniji. Najnovija saznanja signaliziraju nam da je bogatstvo najbogatijih ljudi na svetu u proteklih godinu dana poraslo za 5 hiljada milijardi dolara”, rekao je Gutereš na sednici UN o finansiranju razvoja.

On je ponovio da bi grupa 20 najbogatijih zemalja sveta trebalo da produži moratorijum na servisiranje dugovanja do 2022. godine i proširi ga kako bi se i zemljama u razvoju i onima sa srednje razvijenim privredama pomoglo da se oporave od pandemije, prenosi HINA.

“Ne smemo se zadovoljiti olakšavanjem otplate duga, već moramo hitno da ojačamo arhitekturu međunarodnog zaduživanja kako bismo zaustavili smrtonosne cikluse dužničkih obaveza, globalne dužničke krize i izgubljene decenije”, naglasio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

O je ponovo je apelovao da vakcine protiv kovida-19 budu dostupne svim zemljama i da se obezbedi dodatni novac za finansiranje fonda za raspodelu vakcina COVAX.

“Insistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku predstavlja test multilateralizma, na kojem trenutno nemamo prelaznu ocenu. Samo 10 zemlja sveta raspolaže sa oko 75 odsto vakcina”, predočio je prvi čovek UN.

indeksonline.rs