BEOGRAD – Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je da se polaganje završnog ispita i mature ukine za školsku 2020/2021. godinu i da se učenici osmog razreda osnovnih škola upišu u srednje škole na osnovu bodova stečenih u poslednja tri razreda.

Predsednica Odbora za obrazovanje te partije ;Nataša Zečević izjavila je da ;učenicima srednjih škola umesto maturskog ispita treba računati prosek ocena u toku školovanja iz predmeta za koje bi polagali maturu.

SSP u saopštenju ocenjuje da se Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije ponašaju kao da su učenici završnih razreda sve vreme regularno išli u škole, iako su oni sa nastavnicima srpskog jezika i matematike imali samo 24 časa umesto 108 časova u školskim klupama.

Dodaje se da su časove, i to skraćene, za ostale predmete koji se polažu na završnom, kombinovanom ispitu, kao što su hemija, fizika, biologija, geografija i istorija, učenici imali samo 12 umesto 54.

“Nastavnici i učenici su dali svoj maksimum u ovim uslovima. Situacija je da su učenici završnih razreda osnovnih škola u ovoj školskoj godini, do danas, nastavu pohadjali 19 nedelja kombinovano i osam nedelja preko interneta. U (toj) situaciji završni ispit je samo finansijsko opterećenje za roditelje i veliki stres za učenike”, navela je Zečević u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta