BEOGRAD – Ako neko ima saznanje o nasilju nad ženama i njihovom seksualnom zlostavljanju, to treba da prijavi institucijama, umesto da o tome govori u javnosti, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

“Bez namere da polemišem s Marijom Lukić i bilo kojom drugom ženom na tako osetljivu temu kakvo je nasilje i seksualno zlostavljanje žena, jer ako nam oko nečega treba jedinstvo, to je ova tema i nema ništa gore nego kad žena ne podrži ženu, ali ponavljam još jednom – ako imate saznanja o kojima govorite javno, prijavite ih institucijama”, apelovala je Mihajlovićeva.

Ocenila je da svako odlaganje prijave nasilja znači manipulaciju tom temom i saučestvovanje u tome.

“Ja da znam ovo što navode Marija ili Marinik, ja bih odmah prijavila”, poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da je važno da žene jedna drugu podrže i ohrabre u borbi protiv nasilja, ali da je retko kada čula da se neka žena oglasila na napade na predsednicu Vlade i ministarke.

“Nažalost, napadi na žene nisu retki. Da ne govorim o sebi, koliko sam često bila meta raznih mizoginih napada. Šta je sa reagovanjem na neprimerene napade na predsednicu Vlade, ministarke Gordanu Čomić, Maju Gojković ili Dariju”, upitala je Mihajlovićeva.

Naglasila je da je javnosti poznato da ona koristi svaku priliku da osudi nasilnika, zvao se on Jutka, Mika, Lečić ili je reč o nekom anonimnom, pa sa tim je javnost već upoznata.

“Ali nije tema više da li je reč o meni ili nekoj od vas, ovde se radi o tim ženama za koje govorite da trpe nasilje. Dakle, ako imate saznanja, a evo prošlo je nekoliko dana da se pominju Jagodina, Kruševac i drugi gradovi, pa prijavite, šta čekate”, rekla je Mihajlovićeva.

indeksonline.rs/Tanjug