ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da kriva pandemije korona virusa sada “raste eksponencijalno”, budući da je registrovano više od 4,4 miliona novih slučajeva kovida-19 tokom prošle nedelje.

Tehnički direktor SZO za kovid Marija van Kerkove je izjavila da smo “sada u kritičnom trenutku pandemije”, jer neke zemlje ublažavaju ograničenja, iako je broj novih nedeljnih slučajeva više nego osam puta veći nego pre godinu dana, prenosi CNBC.

“Ovo nije situacija koju je neko očekivao nakon 16 meseci pandemije, jer su uvedene mere kontrole. Sada je vreme kada svi moraju da naprave procenu i da realno razmotre ono što treba da radimo”, rekla je Van Kerkove tokom brifinga za novinare.

Dodala je da vakcine i vakcinacija postaju dostupne, ali ih još “uvek nema u svim delovima sveta.”

Broj slučajeva kovida-19 porastao je prošle nedelje za devet procenata širom sveta, što je sedma uzastopna nedelja porasta, dok je broj smrtnih slučajeva skočio za pet procenata, rekla je Van Kerkove, apelujući na vlade da podrže svoje građane u sprovođenju mera zaštite.

Zvaničnici SZO su prošlog meseca upozorili na stalni porast slučajeva zaražavanja i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19, zbog čega je apelovano na ljude da nose maske i da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, jer svet ulazi u kritičnu fazu pandemije.

Virus je “jači i brži” sa pojavom novih sojeva koji se lakše šire i koji su smrtonosniji od originalnog divljeg soja virusa, rekao je dr Majk Rajan, šef SZO-ovog programa za hitne slučajeve.

Indija je pretekla Brazil kao druga zemlja sa najvišom stopom infekcija posle Sjedinjenih Država, nakon što su slučajevi kovida-19 nastavili da rastu širom Indije.

indeksonline.rs/Tanjug