BEOGRAD – Narodna skupština usvojila je večeras Rebalans budžeta za 2021. godinu.

Ministar finansija Siniša Mali u načelnoj raspravi rekao je da se rebalans sprovodi kako bi država nastavila borbu protiv pandemije izazavne virusom korona, podstakla privredni rast i umanjila negativne posledice krize po građane i privredu.

Rebalansom, naveo je Mali, izdvojen je novac za realizaciju trećeg paketa mera podrške građanima i privredi, koji je, podseća, vredan 257 milijardi dinara.

Naveo je da su neke od mera iz trećeg paketa pomoći – tri puta po pola minimalca za sva mirko, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, 600 evra po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Zaposleni u turističkim agencijama, turistički vodiči, renta kar agencijama, ugostiteljstvu, ali i samostalni umetnici dobiće dva puna minimalca.

Kada je reč o direktnoj pomoći građanima, trećim paketom mera predviđena je pomoć za građane na KiM i to 100 evra za sve odrasle i decu, a 200 evra za nezaposlene punoletne građane.

Pomoć od 60 evra dobiće svi punoletni građani Srbije koji se prijave u perodu od 28. aprila do 15. maja na portalu Poreske uprave.

Takođe, treći paket predviđa, pored 60 evra i dodatnih 50 evra za penzionere i dodatnih 60 evra za nezaposlene punoletne građane koji su bili registrovani na birou u četvrtak.

Podseća da treći paket podrazumeva i pomoć privredi kroz dve garantne šeme, jedna je produžetak prošlogodišnje, a druga je nova za ona preduzeća koja su u većim finansijskim problemima.

Takođe, Mali je istakao da je rebalansom budžeta izdvojen novac za kapitalne investicije i naglasio da je izdvojeno 430 milijardi dinara.

Naveo je da je izdvojen novac za nastavak izgradnje četiri autoputa, među kojima su Preljina-Požega, Moravski koridor, Ruma-Šabac-Loznica, ali i za početak izgradnje novih, kao što su Dunavska magistrala, Fruškogorski koridor, Niš-Pločnik-Merdare.

Pored toga, naglašava da je izdvojen novac za izgradnju obilaznice oko Novog Sada, Gornjeg Milanovca i Loznice, kao i za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Mali je izjavio da su rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena dodatna sredstava za ekologiju u odnosu na inicijalni budžet i dodao da su ta sredstva uvećana za 16 milijardi dinara.

Od 16 milijardi dinara, dodaje on, četiri milijarde dinara nalazi se kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, a preostalih 12,1 milijardu dinara kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, izdvojeno je 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu, 300 miliona dinara za razvoj filmske industrije, a velika sredstava su, kaže Mali, izdvojena za sport i omladinu.

Mali je kazao da rebalans predviđa nastavak velikih ulaganja u zdravstvo, odnosno za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu, za nastavak radova na KCS u Beogradu, za početak rekonstrukcije KC Vojvodina, za opremanje Doma zdravlja u Borči, rekonstrukciju velikog broja opštih bolnica i domova zdravlja širom Srbije.

Pored toga, izdvojen je dodatni budžet za RFZO kako bi država nabavila dovoljnu količinu vakcina i lekova u borbi protiv korona virusa.

Rebalansom budžeta za zdravstvo je izdvojeno oko 417 milijardi dinara.

indeksonline.rs