RUDNA GLAVA – Predsednik Aleksandar Vučić nije danas mogao da precizira kada će prva ruska vakcina biti proizvedena na “Torlaku”, ali je najavio da će narednih dana biti preciznih informacija o proizvodnjii ruske i kineske vakcine.

Vučić je, na pitanje kada će prva ruska vakcina proizvedena na “Torlaku” biti spremna, i ukojoj meri će to olakšati borbu za vakcine, odgovorio:

“Ne mogu tačno i precizno da saopštim. Voleo bih da postoji malo bolja koordinacija, o tome ću sa Anom Brnabić da razgovaram, da ne izlazi svaki ministar u javnost, tek da bi se pojavio, već da vidimo i da tačno znamo hodogram i sve drugo… Ali, narednih dana dobićete precizne informacije i oko ruske i oko kineske vakcine”.

Vučić je napomenuo da je važno ne samo da pakujemo vakcine, već i da možemo da ih proizvodimo, da sami proizvodimo supstancu, tečnost koja ide u bočice.

“To je od suštinskog značaja, ali i to je samo prvi korak, a onda idemo dalje, u ulaganje u biomedicinu i biotehnologije, to će da pogura našu ekonomiju napred, a nauku da digne u nebesa”, primetio je Vučić.

U tom smislu, dodao je da Srbija mora da sarađuje pre svega sa kineskom stranom, jer je reč o neverovatnom razvoju veštačke inteligencije.

On je naveo i da je dobio podatak najvažnijih svetskih instituta da će od danas, u naredna 73 dana, biti više spoznaja i saznanja o medicini i biotehnologijama, nego sve što smo do danas stekli, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

“Stvari u svetu se menjaju brzinom munje, u SAD i Kini, s tim što Kina za nijasnu prednjači i mi to moramo da pratimo, da uhvatimo korak, jer ko danas ima vakcine, ima ekonomsku moć”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs