BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da će hteli to neki ili ne, Srbi i Bošnjaci živeti u miru jedni pored drugih.

U intervjuu za sarajevsku Fejs tv. Vučić je bio prinuđen da odgovara na česte upadice Senada Hadžifejzovića, koje su izlazile iz forme intervjua.

Hadžifejzović je, naime, u nekoliko navrata insistirao na tvrdnji da Vučić ima veze sa nonpejperom o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

“Vama najviše odgovara nonpejper, jer ste osumnjičeni da ste autor ili koautor, ali i da niste to vamaa najviše odgovara”, konstatovao je Hadžifejzović.

Vučić je još jednom, iako je tokom intervjua i inače više puta rekao, ponovio da poštuje integritet BiH više nego što, kako je kazao, “vi poštujete integritet Srbije”.

“Direktno komadate Srbiju. Problem u BiH je što deo elite ne podnosi srpsko stanovništvo…” rekao je Vučić.

Na tvrdnju Hadžifejzovića da Vučić, kako je rekao, Srbiju i Srbe “uvaljuje u to”, predsednik je odgovorio da u Deklaraciji SDA stoji da treba da se ukine Republika Srpska, da nestane Istočno Sarajevo.

Na upadicu Hadžifejzovića da je upravo to “odlična ideja”, jer lično nije ni za entite, kantone i nacionalne podele, Vučić mu je odgovorio da su entiteti Ustavna kategorija.

“Kakve vi aršine imate, drago mi je da se vidi koliko ne poštujete Ustav sopstvene zemlje”, rekao je Vučić i dodao da može da zaboravi nonpejper ili i ne mora, ali će Srbi i Bošnjaci živeti u miru.

Predsednik je istakao da iz Sarajeva mogu da napišu i više od dve hiljade pisama i da ga psuju, ali:.

“Mi (Srbi i Bošnjaci) ćemo da živimo u miru zato što hoćemo da živimo u miru i što ne vidim mogućnost da možemo da živimo jedni bez drugih…”, rekao je predsednik.

Kada, kaže, sluša bošnjačke kafanske priče da bi Bošnjaci mogli da satru Srbe i kada sluša srpske kafanske priče, samo se kiselo osmehnete okrenete glavu i radite na očuvanju mira.

Na ponovljene upadice Hadžifejzovića, Vučić mu je rekao da nema strpljena ni da ga sasluša do kraja, jer misli da će reći da su Bošnjaci najgori.

“Nasa budućnost mora da bude zajednička takva da budemo najbliži jedni drugima. Ja nastupan fer i iskreno. Jedini je problem u tome što mnogim političarima ne odgovaraa da to poveruje, jer na čemu bi dobili glasove”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je iskreno za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Vučić je rekao da jeste.

“Jesam iskreno za EU jer sam racionalan i pragmatičn i neko ko gleda interes svoje zemlje. Moj posao je da građani Srbije žive bolje”, rekao je Vučić i istakao da smatra da, ako se analizira i ako se po strani stavi to što nismo uradili što je trebalo i da smo bolji od Holandije i Nemačke, EU nas ne bi primila.

“Samo kažem da mi moramo da se udružujemo i ujedinjujemo…Ne intersuje mi ni ”srpski svet” ni ”bošnjački svet”. Moja ideja je da otvorimo granice, da izgradimo puteve i da napravimo železnicu od Beograda do Sarajeva”.

Zašto to ne radimo, upitao je Vučić i dodao:

“Mislite li da je Tito bio kreten kada je gradio prugu Šamac – Sarajevo, gde je tada bilo najviše Bošnjaka, ali i 34 posto Srba… To nije Jugoslavija, to je bržerastuća ekonomija”.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Bakirom Izetbegovićem, Vučić je rekao da su ti odnosi korektni, kao i da se sada retko čuju jer on više nije član Predsedništva BiH.

indeksonline.rs/Tanjug