BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin, i da ne bismo smeli da zaboravimo na poštovanje bošnjačkih žrtava, zato što neko želi “pravno” da se obračuna sa Srbijom i insistira na tome da se tamo desio genocid, uz primedbu da slični pokušaji postoje i kod pojedinih u Srbiji, iz različitih razloga.

“Treba da izađemo iz prica 1941, 1991, 1995.-e, uvek treba da zapamtimo šta je bilo tada, da se sećamo, ali da gradimo budućnost, a ne da se spremamo za još jedno poluvreme”, rekao je Vučić za TV B92.

On je, povodom zločina u Srebrenici,a na konstataciju da je Marinika Tepić, bila među poslanicima koji su podneli skupštini predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, i pitanje kako neko može da želi da sopstveni narod proglasi genocidom, rekao da o Tepić ne želi da govori.

“Neću da se obazirem na ženu koja je od kokošaka u Moroviću videla drogu, nevažno je “, rekao je Vučić.

On je istakao da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da ne smemo zbog drugih stvari da zaboravimo na pijetet i poštovanje prema bošnjačkim žrtvama.

“To je bio jeziv zločin, moramo da priznamo, da prihvatimo, da razumemo šta se dogodilo, da osudimo i da nam se ne ponovi”, ukazao je on.

Drugo su, kaže, pravni termini i to što nekima nije dovoljno kada pokažemo istinsko saučešće, već žele pravno da se obračunaju sa Srbijom, da bi mogli da naplaćuju ratne odštete i da stave žig našem narodu.

“Onda vidite da je sve to politika i etiketiranje jednog naroda. Razumem da će to da rade Bošnjaci, razumem da Hrvati nikad neće da kažu da je u Jasenovcu bio genocid, iako nije za poređenje ono što se desilo u Jasenovcu sa bilo čim drugim na prostoru bivše Jugoslavije, ikada. Ali, moramo da razumemo da ne možemo da ne kažemo istinu o Srebrenici”, rekao je Vučić.

On je primetio i da i kod nas postoji stalna potreba za dodvoravanjem zapadnim ambasadama, jer, kako kaže, misle da će ih oni ili čuvati ili dovesti na vlast.

To je, kaže, patologija srpske politike, koju primećuje i u svojoj stranci, a i u celokupnom političkom životu.

“Postoji i taj autošivinizam i delovanje protiv svog naroda, jer tako ćeš valjda pokazati internacionalizam i kosmopolitizam, kao da ne možes to da budeš i da voliš svoju naciju”. , rekao je Vučić.

On je rekao da u Srbiji živi značajan broj Bošnjaka i da se nada da će oni razumeti da država ima isti odnos prema njima, kao i prema građanima srpske nacionalnosti.

Mnogo je, kaže, uloženo upravo u Rašku oblast, jer je suština u putevima, prugama, bolnicama.

indeksonline.rs/Tanjug