KRNJEŠEVCI – Ukupno 30 škola u Srbiji dobiće 65 uređaja za digitalne biblioteke, koje će biti na raspolaganju učenicima i nastavnicima, a za 250 pedagoških asistenata biće uručeni laptopovi kako bi mogli direktno da rade sa decom, poručio je danas ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On je u Krnješevcima, u opštini Stara Pazova, odakle je krenula distribucija laptopova i tableta, rekao da će u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom prosvete biti isporučeno ukupno 2.200 uređaja, radi prevazilaženja digitalnog jaza dece iz ugroženih i siromašnih grupacija, te romske dece.

“Isporučićemo IT opremu koja će omogućiti kontinuirano i kvalitetno učenje dece. EU se uvek trudi da ranjivim grupama koje sebi ne mogu da pomognu, pruži odgovarajuću pomoć, posebno u vreme epidemije kovida-19”, rekao je Fabrici novinarima.

Projekat je vredan 2.000.000 evra, a obuhvatiće 12.000 dece.

Fabrici veruje da će pomoć podići nivo digitalnih veština dece i nastavnika i navodi da je EU u poslednjih 15 godina izdvojila više od 100.000.000 evra za reformu i jačanje obrazovnog sistema na svim nivoima.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da je obrazovanje jedan od najvažnijih alata koji treba da se obezbede deci, kao i da svako dete treba da ima jednak pristup tehnologiji.

Istakla je i da današnja donacija predstavlja prekretnicu za smanjenje digitalnog jaza, te da se kovid pandemija može preokrenuti u priliku, tako da obrazovni sistem postane jači i otporniji.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović poručio je da je siguran da će i donacija digitalnih uređaja doprineti krajnjem cilju, a to je podizanje nivoa znanja učenika.

On je pozvao i druge donatore i društveno odgovorne kompanije da pruže podršku kako bi učenici iz osetljivih grupa mogli da imaju najbolje moguće obrazovanje, dodajući da će biti organizovana obuka za oko 900 nastavnika.

Jedna od škola koja će dobiti opremu je i Prva obrenovačka osnovna škola, a direktorka Milena Ergarac kaže da škola obrazuje 600 učenika, a gotovo 20 odsto njih nema tehničke mogućnosti za nastavu za daljinu.

To su, pre svega, pripadnici romske nacionalne manjine i deca iz osetljivih grupa, rekla je ona i dodala da se škola snalazi tako što materijale za učenje dostavlja na kućnu adresu učenika.

Laptopovi i tableti dodeljuju se u okviru projekta “Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu”.

indeksonline.rs