DUBAI/KAIRO – Arapske zemlje Zaliva oštro su danas kritikovale Izrael posle najnovijih izraelsko-palestinskih sukoba u Jerusalimu i u pojasu Gaze.

Stotine Kuvajćana učestvovalo je u protestima ispred zgrade parlamenta, uzvikujući parole “Ne normalizaciji s Izraelom” i izražavajući podršku Palestincima.

Današnji protest koji je privukao aktiviste, zvaničnike i poslanike i zbog koga je blokiran saobraćaj organizovan je u vreme kada arapske zemlje koje su nedavno uspostavile diplomatske odnose s Izraelom sve više osudjuju eskalaciju nasilja.

U okviru takozvanih “Sporazuma Avram” kojima su posredovale SAD Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su uspostavili odnose s Izraelom u jesen prošle godine i odustali od decenijama duge arapske politike kojom su ti odnosi uslovljavani rešenjem bliskoistočnog sukoba, što je izazvalo gnev Palestinaca.

De fakto lider Emirata, prestolonaslednik Abu Dabija, Muhamed bin Zajed, naglasio je “važnost okončanja svake agresije i prakse koje povećavaju napetost i gnev u svetom gradu” Jerusalimu.

On je o rastućoj napetosti na Bliskom istoku razgovarao danas sa prestolonaslednikom Bahreina i premijerom Jordana.

Bahrein je takodje kritikovao rastuću napetost i predsednik parlamenta je potvrdio podršku te kraljevine rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, osudivši izraelske provokacije protiv naroda Jerusalima, uključujući pretnju iseljenjem i napade u džamiji Al Aksa.

Oštre osude su izrazili i Saudijska Arabija i Kuvajt koji sebe tradicionalno smatraju pristalicama Palestinaca.

U Egiptu je ministar spoljnih posliva Sameh Šukri rekao da je poručio Izraelu i drugim nacijama da doprinesu smirivanju nasilja u Jerusalimu i na palestinskim teritorijama.

On je na virtuelnom sastanku arapskih ministara spoljnih poslova rekao da će Kairo, iako nije dobio pozitivan odgovor, nastaviti sa naporima da smiri situaciju u svetom gradu.

Ranije danas je jedan egipatski obaveštajni zvaničnik rekao da Kairo vodi intenzivne pregovore s Izraelom i ekstremistima u Gazi kako bi se postigao prekid vatre i okončali najnoviji sukobi.

Egipatski msinistar je takodje kritikovao Izrael za ono što je nazvao narušavnjem svetilišta na kome se nalazi džamija Al Aksa i planirano iseljenje palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu.

On je pozvao arapske zemlje da se ujedine u ključnom trenutku da spreče svaki pokušaj izmene statusa kvo u Jerusalimu i pomognu Palestincima da osnuju nezavisnu državu sa Jeruslimom kao glavnim gradom.

indeksonline.rs/Beta/AP

Prethodni tekstMeč Džošue i Fjurija u avgustu u Saudijskoj Arabiji
Sledeći tekstHamas zapretio napadom na Tel Aviv ako Izrael nastavi udare