RIM – Monika Beluči dobiće nagradu David di Donatelo za karijeru, italijanski ekvivalent za Oskara, na ovogodišnjoj ceremoniji koja će biti održana 11. maja, saopštili su danas organizatori.

Predsednica Akademije italijanske kinematografije i umetnička direktorka Piera Detasis je karijeru Belučijeve opisala kao “zvezdanu i mudru” i primetila da joj je francuska kinematografija bila odana, prenela je Ansa.

Beluči (56) je karijeru zapocela kao model pre nego što je počela da glumi u italijanskim, a kasnije i u američkim i francuskim filmovima.

Detasisova je rekla da Specijalni David za Moniku Beluči prepoznaje njenu jedinstvenu lepotu, ali pre svega njenu sposobnost da se kocka i provocira, kao u slučaju Nepovratnog, naizmenično radeći za poznate reditelje i mlade debitante ili inovatore i gotovo uvek birajući elan autora.

“Ona je harizmatična, kosmopolita i istovremeno duboko Italijanka”, istakla je ona.

Belučijeva je izjavila za Ansu da je to što će dobiti ovu nagradu ispunjava emocijama jer duboko poštuje italijansku kinematografiju koja je oduvek bila i koja je i dalje izvor inspiracije za kinematografije širom sveta.

indeksonline.rs