LONDON – Cene nafte porasle su danas na dvomesečni manksimum podržane snažnim znacima oporavka tražnje nakon popuštanja blokada u nekim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Portugaliju, dok su mnoge američke države ukinule ograničenja i omogućile ponovno otvoraranje preduzeća.

Međunarodna naftna referenca, sirova nafta Brent, trgovala se danas po ceni od 70,11 dolara po barelu, ili u porastu za 0,93 posto u odnosu na nivo od 69,46 dolara za barel na zatvaranju u ponedeljak, prenosi agencija Anadolija.

Dostizanjem praga od 70 dolara, cena Brenta je u ovoj godini ukupno porasla za 35 posto, podržana i dalje manjom ponudom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njezinih saveznika.

Američka WTI nafta ojačala je za 0,92 procenta, na 66,89 dolara po barelu, nakon što je prethodnu trgovinsku sesiju završila na 66,28 dolara po barelu.

Mere korona ograničenja se ublažavaju u mnogim regionima i život se vraća u normalu zahvaljujući ubrzanju kampanje vakcinacije u velikim ekonomijama, koje svakodnevno beleže pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva.

Taj napredak nagoveštava ekonomski kao i oporavak globalne potražnje za naftom od štete koju je nanela pandemija.

Glavni sektori britanske ekonomije ponovo su otvoreni u ponedeljak, pošto je nastavljeno ublažavanje korona mera širom Engleske, Velsa i delova Škotske. Severna Irska će svoje mere razmotriti kasnije ove nedelje.

Za razliku od napretka Evrope i SAD u borbi protiv pandemije, potpuno je drugačija situacija u Aziji. Singapur i Tajvan ponovo su uveli mere zaključavanja, a Indija beleži pad tražnje za gorivom nakon uvedenih ograničenja kojima nastoji da suzbije širenje zaraze, prema agenciji Rojters.

Veći rast cena nafte koči razvoj pandemije u Aziji, kao i neizvesnost u pogledu oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi toj članici OPEK-a omogućio da ponovo izvozi “crno zlato”.

U centru pažnje aktera na tržištu nafte ove nedelje će biti izveštaj o američkim zalihama, a analitičari procenjuju da će on pokazati rast zaliha za 1,7 miliona barela.

indeksonline.rs