TOKIO/SINGAPUR – Dolar je skočio prema jenu na najviši nivo u poslednjih sedam nedelja jer trgovci očekuju da će danas biti objavljen podatak o najvećem rastu američke inflacije, a na kripto tržištima bitkoin od jutros tone.

Kineski juan je nastavio da jača i na putu je da zabeleži najveći mesečni rast od novembra 2020, izveštava Rojters.

Britanska funta takođe beleži najjači kurs prema dolaru u ovoj godini, i trguje sa na nivou od 1,4192 dolara, blizu tromesečnog maksimuma. Funta je ovog meseca ojačala prema američkoj valuti za 2,7 posto, podržana prognozama kreatora politike o verovatnom povećanju kamatnih stopa centralne banke od sledeće godine.

Prema evru, funta se trgovala na nivou od 85,79 penija za evro, što je blizu njenog petonedeljnog maksimuma od 85,61 penija. U odnosu na jen, britanska valuta se popela na najviši nivo u poslednje tri godine od 156,02 jena.

Juan je druga valuta s najboljim rezultatima na valutnim tržištima u ovom mesecu, pri čemu se njegov rast posebno ubrzao ove sedmice, budući da kineska centralna banka nije pojačano intervenisala protiv aprecijacije. U kontinentalnoj Kini, juan je dostigao trogodišnji maksimum prema dolaru od 6,3682 juana za dolar, a na mesečnom nivou je ojačao za oko 1,7 procenata prema američkoj valuti.

Evro se jutros menjao za 1,22188 američkih dolara, neznatno ispod najvišeg nivoa u pet i po meseci od 1,22266 dolara, koji je zabeležen u utorak. Jedinstvena valuta 19-članog monetarnog bloka je u maju ojačala prema dolaru za 1,4 posto.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema glavnim rivalima, oslabio je u maju za 1,4 procenta, a danas se kretao oko 90,048 poena.

Japanski jen je nastavio danas silazni trend prema dolaru, započet u četvrtak, spustivši se na azijskom trgovanju na sedmonedeljni minimum od 109,96 jena za dolar.

Analitičari kažu da je to posledica aktulene rasprodaje jena, koju je podstakla činjenica da je provajder MICI indeksa (reperni pokazatelj cena akcija na azijsko-pacifičkim berzama) revidirao listu kompanija u toj indeksnoj korpi iz koje je ispalo skoro 30 japanskih firmi.

Na kripto berzama, bitkoin se jutros trguje na Bitstamp platformu u padu za 4,2 odsto, na 37.333 dolara. Eter je oslabio za 2,0 procenta, na 2.667 dolara, i na putu je da zabeleži prvi mesec s negativnim rezultatom od prošlog septembra.

indeksonline.rs/Tanjug