NOVI SAD – Međunarodni muzički festival Egzit koji obično privlači hiljade gledalaca u Novom Sadu u Srbiji će se održati u julu, i ima ambiciju da bude prvi dogadjaj tih razmera organizovan u Evropi od početka pandemije, piše danas agencija Frans pres o najavljenom održavanju Egzita

Agencija navodi reči portparola festivala Sanjina Đukića prema kome su medicinski stručnjaci odlučili da je moguće organizovati festival na siguran način sa zdravstvenog stanovišta ako gledaoci daju potvrde o vakcinaciji ili negativnom testu na koronavirus.

„Možemo sa sigurnošću da kaženo da će prisustvo Egzitu biti mnogo sigurnije nego otići u bar ili se voziti autobusom“, rekao je on za Frans pres.

Agencija navodi da su karte za festival koji je privukao 200.000 gledalaca 2019. godine u prodaji sa datumom događaja, i dodaje da će se festival održati od 8. do 11. jula u tvrđavi u Novom Sadu.

Takođe navodi da su najavljene muzičke zvezde kao Dejvid Geta, DJ Snejk, Nina Kravic, Metronomi i drugi.

Za ovogodišnje izdanje festivala organizatori se ugledaju na probne koncerte održane nedavno u Španiji i Engleskoj, koji, kako se pokazalo, nisu imali posledice po pitanju zaraze, piše Frans pres.

Međutim, iako je kriva zaraza u Srbiji na silaznoj putanji epidemolozi su uzdržani kada je reč o događaju ovih razmera, posebno s obzirom na to da će brojni gledaoci doći iz inostranstva.

Organizatori su dobili veliki podstrek kada je gradonačelnik Novog Sada krajem aprila odobrio održavanje festivala. Miloš Vučević je rekao da će festival biti „simbol pobede Srbije nad pandemijom“.

Frans pres navodi da su brojni muzički događaji prvog reda u Evropi otkazani, i u zemljama gde su stope vakcinacije bolje nego u Srbiji, kao što su Velika Britanija i Mađarska.

Izvor:N1