LONDON – Ekstremističke grupe, posebno krajnje desnice, koristile su teorije zavere o pandemiji kovid-19 kao način za regrutovanje kako bi privukle mlade pristalice, izjavio je danas britanski oficir za borbu protiv terorizma Met Tvist.

“Nedavna analiza sugeriše da su teorije zavere posebno privlačne za mlađu publiku”, rekao je novinarima Tvist, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ekstremisti s obe strane, posebno desničarski teroristi, koriste se mimovima i teorijama zavere kako bi privukli mlade i ranjive ljude na platformama društvenih medija.

Tvist je ukazao na to da je tokom pandemije više ljudi provodilo vreme na mreži, pa je teorijama zavere, poput tvrdnji da su bolesti povezane sa 5G mrežnim tornjevima, bilo lakše da dođu do glavne publike.

U februaru je Britanija spustila nivo pretnje sa međunarodnog terorizma na “značajan” sa “ozbiljnog”, trećeg nivoa koji znači da se napad smatra verovatnim.

Tvist je rekao da su britanska policija i bezbednosne službe sprečile četiri potencijalna napada od početka pandemije – što znači da je 29 zavera osujećeno od marta 2017. godine, od kojih je 18 bilo nadahnuto islamističkom ideologijom, 10 desničarskom, a jedno levom ili anarhističkom.

indeksonline.rs