GUANGDŽOU – Etereum, drugi najveći svetski digitalni novčić, dostigao je noćas novu rekordnu vrednost od 3.456,57 dolara, čime je njegova cena od početka ove godine porasla za oko 360 posto.

Na trgovanju danas oko podneva po azijskom vremenu, ova kriptovaluta se spustila sa rekorda na nivo od 3.271,90 dolara, izveštava CNBC pozivajući se na najnovije podatke sa veb sajta KoinDesk.

Interesovanje za kriptovalute je snažno poraslo tokom protekle godine, a najviše je ojačala tražnja za bitkoinom koji je neprekidno obarao sopstvene cenovne rekorde. Rast njegove vrednosti se pripisuje brojnim faktorima, između ostalog i povećanom interesovanju institucionalnih investitora i velikih kompanija, poput “Tesle”, koji su počeli da ga kupuju.

Bitkoin neki opisuju kao „digitalno zlato“ i “čuvarom” vrednosti u vreme geopolitičkih turbulencija ili nestabilnosti na finansijskim tržištima, kao i zaštitom od inflacije.

Etereum je drugačiji. On funkcioniše više kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Etereum je naziv mreže ili osnovne blokčejn tehnologije, dok je eter digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

Takozvani “pametni ugovori” su ključna karakteristika etereuma. To su ugovori koji se mogu automatski izvršiti korišćenjem koda.

Upotreba etereuma postaje sve češća u takozvanim decentralizovanim finansijskim aplikacijama ili aplikacijama DeFi. To su finansijske usluge zasnovane na blokčejnu, kao npr. kreditiranje, kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće.

Prošlog meseca, Evropska investiciona banka je objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum.

indeksonline.rs