JERUSALIM – Glavna tužiteljka Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) izrazila je danas zabrinutost zbog eskalacije nasilja izmedju Izraela i Palestinaca i rekla da su možda počinjeni zločini.

“Pratim sa velikom zabrinutošću eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, te u Gazi i okolini i moguće zločine na osnovu Rimskog statuta (smernice MKS, medjunarodnog ugovora kojim je stvoren suda)”, objavila je Bensuda na Tviteru.

Bansuda je 3. marta najavila da otvara istragu akcija Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu od 2014. godine.

Izrael nije član MKS-a i kaže da taj su nema jurisdikciju za istragu.

U ratu koji je 2014. godine trajao 50 dana izmedju izraelske vojske i Hamasa jedna od nekoliko taktika koju je Izrael primenjivao bilo je rušenje stambenih kula.

Ta taktika je sada predmet istrage MKS-a kako bi se utvrdilo da li su možda počinjeni ratni zločini.

Sud takodje namerava da istražuje nasumično ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze na izraelske civile.

Portparol izraelske vojske Jonatan Konrikus rekao je danas da izraelske snage slede stroga pravila službe i odredbe medjunarodnog prava o oružanom sukobu.

“Mi smo definitvno vrlo obazrivi prema civilnim žrtvama u Gazi i želimo da ih minimiziramo. To je naš prioritet”, rekao je Konrikus na onlajn konferenciji za novinare, preneo je Asošiejted pres.

Izraelska vojska je od početka sukoba sa palestinskim ekstremističkim organizacijama u pojasu Gaze u ponedeljak uveče srušila dve višespratnice na toj teritoriji, tvrdeći da su tamo bile izmedju ostalog kancelarije Hamasa koji vlada Gazom.

indeksonline.rs/Beta