NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

“Ako postoji pakao na Zemlji to su životi dece u Gazi”, rekao je Gutereš na početku vanrednog zasedanja Generalne skupštine UN o krizi na Bliskom istoku, održane u četvrtak.

Foto:Tanjug/AP/Yousef Masoud

On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći.

Foto:Tanjug/AP/Heidi Levine

Gutereš je implicitno kritikovao Izrael i Hamas zbog kršenja “zakona ratovanja” koji zabranjuje neselektivne napade i napade na civile i civilnu imovinu, kao i napade na vojne mete koje izazivaju nesrazmerne civilne žrtve.

Foto:Tanjug/AP/John Minchillo

“Borba protiv terorizma ili samoodbrana”, kako je rekao, nisu opravdanje, prenosi AP.

Foto:Tanjug/AP/John Minchillo

Gutereš je pozvao izraelske vlasti da poštuju zakone uključujući proporcionalnu upotrebu sile i pozvao ih da pokažu maksimalnu uzdržanost u sprovođenju vojnih operacija.

Pozvao je Hamas i druge militantne grupe da “obustave neselektivno lansiranje raketa i granata”.

Foto:Tanjug/AP/Khalil Hamra

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je na sednici Izrael za ””genocid nad palestinskim porodicama”” i pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod dok mu se ne obezbedi sloboda.

Al Malki je rekao da svaka zemlja u svetu ima odgovornost da obezbedi da prevladaju mir, pravda i sloboda i apelovao na Generalnu skupštinu UN da obezbedi da Izrael odgovara za ubistvo, kako je naveo, nedužnih Palestinaca i da mu ne bude obezbeđeno oružje.

Foto:Tanjug/AP/Heidi Levine

Palestinski ministar je dodao da su Palestinci obavestili administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i Bliskoistočni kvartet posrednika – SAD, UN, EU i Rusiju, da politički proces koji bi, kako se izrazio, doveo do “kraja izraelske okupacije Palestine i njene prestonice”, treba da usledi nakon završetka “okupacije” protiv palestinskog naroda.

indeksonline.rs/Tanjug