JERUSALIM/GAZA – Vojno krilo palestinskog Hamasa saopštilo je danas da je ispalilo nove tipove raketa na aerodrom Ramon u Ejlatu na jugu Izraela, na koji su avioni preusmereni da ne bi sletali na medjunarodni aerdrom Ben Gurion kraj Tel Aviva zbog sukoba s ekstremistima iz pojasa Gaze.

Domet nove rakete, nazvane Ajaš 250 po pokojnom ekspertu za bombe Jahji Ajašu, jeste 220 kilometara, preneli su izraelski mediji ali nisu obelodanili detalje.

Izraelska uprava civilne avijacije objavila je jutros da se svi komercijalni avioni koji sleću na aerodrom Ben Gurion preusmeravaju u svetlu bezbednosne situacije.

Pojedine aviokompanije iz Evrope i SAD su obustavile letove za Izrael zbog pogoršanja situacije.

U medjuvremenu su se oglasile sirene za raketnu uzbunu u području Tel Aviva i Jerusalima i Aškelona na jugu zemlje.

U saopštenju vojnog krila Hamasa je pohvaljena “nepokolebljivost” Palestinaca i navedeno da su “svi delovi palestinskog društva u svim područjima” umešani u trenutnu kampanju, što se smatra aluzijom na demonstracije i sukobe s izraelskim bezbednosnim snagama u istočnom Jerusalimu na Zapadnoj obali i širom Izraela.

Izraelski brigadni general Icik Bar izjavio je da se može videti kako se trenutni sukob razlikuje od prethodnog, misleći na rat u pojasu Gaze 2014. godine, u kojem je za 50 dana ispaljeno 4.000 raketa na Izrael, a sada je od ponedeljka uveče ispaljeno 1.369, kako je precizirano, pošto je prvobitno rečeno da je broj ispaljenih raketa od početka najnovijeg nasilja preko 1.500.

U medjuvremenu je Al Arabija objavila da je Izrael rekao egipatskim posrednicima koji su došli u Tel Aviv da doprinesu zaustavljanju sukoba, da prekida vatre neće biti do subote.

indeksonline.rs/Beta