GAZA/JERUSALIM – Više od 100 raketa ispaljeno je danas iz pojasa Gaze na Izrael, saopštio je islamski ekstremistički Hamas koji vlada tim palestinskim područjem, što je navelo Izrael na osvetničke udare.

Na pitanje Frans presa, izraelska vojska nije potvrdila tu tvrdnju, već je navela da se raketiranje nastavlja i da je ispaljeno najmanje 45 raketa, većinom u pravcu granične ograde izmedju Gaze i Izraela.

Šest ili sedam raketa je ispaljeno na Jerusalim, gde su se u predveče oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Jedna raketa je oštetila kuću na udaljenosti 15 kilometara od tog grada, rekao je novinar Frans presa.

Izveštaja o izraelskim žrtvama nije bilo,a u pojasu Gaze poginulo je najmanje 20 Palestinaca, uključujući devetoro dece u izraelskim osvetničkim udarima, kako je naveo Hamas.

Izraelska vojska je rekla da je pogodila jedan tunel Hamasa, ali nije obelodanila detalje.

Hamas je pre raketiranja zapretio Izraelu napadom ako do 18 sati po lokalnom vremenu ne povuče snage sa svetilišta Brda Hrama u Jerusalimu, poprištu sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u poslednjih nekoliko dana u kojima je samo danas ranjeno više od 300 ljudi.

U kratkom saopštenju vojnog krila Hamasa Brigada Al Kasam je navedeno da je “ispaljivanje raketa protiv neprijatelja u okupiranom Jerusalimu odgovor na njegove zločine i agresiju protiv Svetog grada i njegovog zlostavljanja naših ljudi u Šeik Džarahu i džamiji Al Aksa” koja se nalazi na Brdu hrama.

Moguće iseljenje palestinskih porodica iz arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu da bi se uselili jevrejski naseljenici je jedan od ključnih elemenata napetosti u proteklim danima u tom gradu.

Večeras su na Brdu hrama ponovo izbili sukobi, rekao je novinar Frans presa koji je video povredjene ljude.

Izraelski policajci su palestinske demonstrante rasterivali šok bombama i gumenim mecima.

indeksonline.rs/Beta/AFP