BERLIN – Iranski ministar spoljnih poslova otkazao je planiranu posetu svom austrijskom kolegi u Beču posle odluke Austrije da istakne izraelsku zastavu na vladinim zgradama u znak solidarnosti sa Izraelom u sukobu sa militantnim palestinskim Hamasom.

Austrijski list Di Prese (Die Presse) javio je da je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif trebalo jutros da se sastane sa austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom, ali da je otkazao put zbog odluke austrijskog kancelara da se istakne izraelska zastava na zgradi Vlade i Ministarstva spojnih poslova.

Šalenbergova portparolka je potvrdila ovu vest i rekla da “žale” zbog toga, prenela je austrijska agencija APA.

U Beču se poslednjih nedelja održavaju pregovori čiji je cilj dogovor o vraćanju SAD u nuklearni sporazum potpisan sa Iranom 2015. iz koga su SAD izašle za vreme prethodnog predsednika Donalda Trampa 2018. godine. Francuska, Nemačka, Britanija, Rusija i Kina su i dalje učesnici u tom sporazumu.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragši u tviter poruci u petak napisao je da je Austrija do sada bila odličan domaćin za te pregovore ali da je “šokantno i bolno videti na vladinim zgrdama u Beču zastavu okupacionog režima koji je za samo nekoliko dana brutalno ubio desetine nedužnih civila, uključujući mnogo dece”.

indeksonline.rs/Beta/AFP