JERUSALIM – U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu, gde su kod džamije Al Aksa Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima, vodenim topovima i suzavcem, povređeno je 205 Palestinca i 17 policajaca.

Sukobi kod džmije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija u istočnom Jerusalimu u kvartu Šeik Džara gde žive brojne palestinske porodice koje strepe od proterivanja.

Na video snimcima sa lica mesta vidi se da su vernici bacali stolice, kamenje i druge predmete prema policiji koja je tokom intervencije upala u džamiju.

Palestinska služba Crvenog polumeseca otvorila je ambulantu na mestu sukoba i pružala pomoć povređenima, a izraelska policija je saopštila da je bila prinuđena da primeni silu kako bi “uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vernika”, preneo je BBC.

Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtevajući od policije da “odmah prekine da ispaljuje gumene metke i suzavac na vernike”, a od mladih Palestinaca da se “smire i prekinu da protestvuju”, navedeno je u izveštaju dopisnika Rojtersa sa lica mesta.

Juče su pozivi na smirivanje tenzija upućeni iz SAD i UN, a EU i Jordan su izrazili zabrinutost zbog mogućih proterivanja Plestinaca.

indeksonline.rs/Tanjug

Prethodni tekstŽena stradala u udesu kod Užica, dvoje povređenih
Sledeći tekstDanas svežije, u većem delu zemlje pretežno sunčano