JERUSALIM – Izraelska vojska je saopštila da su njene snage noćas ušle u pojas Gaze, u sklopu operacije protiv palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas koji vlada tom teritorijom.

“Izraelsko ratno vazduhoplovstvo i kopnene snage izvode napad u pojasu Gaze”, navela je vojska Izraela u kratkoj poruci.

Izraelska vojska je agenciji Frans pres potvrdila da su njeni vojnici ušli u palestinsku enklavu, ali nije precizirala njihov broj.

Nakon sve žešćeg raketiranja od Hamasa iz pojasa Gaze, izraelska vojska je razmestila tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja razdvaja Izrael i pojas Gaze, palestinsku enklavu iz koje su se izraelski vojnici povukli 2005. godine.

Vojska Izraela je ranije navela da nastavlja pripreme za različite opcije i da je kopnena invazija jedan od mogućih scenarija.

Ministarstvo odbrane Izraela dalo je zeleno svetlo vojsci da mobiliše hiljade rezervista, ako bude potrebno.

Palestinski Hamas je upozorio da bi ulazak izraelske vojske u pojas Gaze predstavljao “priliku za povećanje broja mrtvih i ratnih zarobljenika”.

Hamas je noćas nastavio sa raketnim napadima na jug Izraela, blizu granice sa pojasom Gaze.

Sukob izraelske vojke i Hamasa, započet u ponedeljak, danas je dodatno eskalirao. Hamas je ispaljivao rakete duboko u teritoriju Izraela, koji je uzvraćao vazdušnim udarima.

U Gazi su, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, od ponedeljka poginula 103 Palestinca, a ranjeno je 530. U Izraelu je do večeras bilo sedam žrtava sukoba.

indeksonline.rs/Beta/AFP