NOVI PAZAR – Primetno je da se u poslednje vreme, osim u unutrašnjosti kamionskih tovara, sve češće kriju u sanducima za odlaganje alata, tzv. „paletarnicima“.

Ilustrativan je slučaj koji se desio 25. maja 2021. godine na prelazu Bogojevo, kada su ih carinici i policija pronašli u kamionskoj prikolici koja je iznenada počela vidno da se „ljulja“.

Sve se odigralo kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao kamion novosadskih registarskih oznaka koji je iz Sombora ka Sloveniji prevozio 25 tona pšeničnog brašna u rinfuzi.

Kako su carinska obeležja bila nepovređena, a dokumentacija uredna, nije bilo razloga za detaljan pregled kamiona.

Međutim, prilikom rutinskog pregleda prikolice specijalizovanim ogledalom, carinik je uočio da je cerada na krovu kamiona oštećena, što je ipak izazvalo sumnju da u tovaru pored brašna ima i „slepih putnika“.

Kada je prikolica iznenada počela da se ljulja u to više nije bilo nikakve sumnje. U brašnu je bilo „zatrpano“ pet mlađih muškaraca, bez bilo kakvih dokumenata kod sebe.

Često se desi da ilegalci „zalutaju“ u unutrašnje ispostave, kao što se dogodilo šestorici mladića, koji su prošle nedelje umesto u nekoj od zemalja EU završili na ispostavi Užice, skrivajući se u tovaru PVC granulata iz Grčke.

Carinici na prelazu Preševo su od početka godine otkrili oko 70 migranata i kako sami kažu, nagledali se svakojakih scena prilikom njihovog pronalaženja u kamionima koji uglavnom dolaze iz Makedonije ili Grčke.

Međutim i najiskusniji među njima su bili u čudu, kada su pre nekoliko dana u jednom kamionskom „paletarniku“ pronašli čak osam ljudi, spakovanih poput sardina u tom uskom i skučenom prostoru.

Kamion koji su migranti pokušali da iskoriste kako bi ilegalno prešli granicu, prevozio je krompir iz Grčke ka Beogradu.

indeksonline.rs