BEOGRAD – Kompanija Lidl Srbija započela je izgradnju logističkog centra u Lapovu koji bi u narednih godinu dana mogao biti završen.

Državni sekretar Uroš Kandić istakao je da početak izgradnje distributivnog centra u Lapovu kao i izgradnja prvog centra u Novoj Pazovi pre tri godine, predstvlja dokaz velike perspektive tržišta maloprodaje u Srbiji.

„Ovo je dokaz ispravne politike Vlade Republike Srbije prema stranim investitorima i ispravne politike koju vodimo u oblasti trgovine. Podsetiću da smo, za vreme pandemije korona virusa, koja još uvek traje, imali najstabilnije snabdevanje tržišta i najredovnije gotovo u čitavoj Evropi. Nije bilo velikih nestašica, a trgovina je rasla tokom čitave prošle godine četiri odsto, dakle jedna od retkih privrednih grana koja je beležila plus. Trgovina na malo u prvom kvartalu ove godine takođe beleži rast četiri posto a takođe se beleži i veliki rast elektronske trgovine koja je udvostručena u odnosu na 2019. godinu“, rekao je Kandić.

On je ovom prilikom najavio i olakšice za trgovce i potrošače u Srbiji.

„Spremamo Zakon o uslugama, Zakon o zaštiti potrošača, a izvršićemo i određene izmene i dopune Zakona o trgovni, koje će olakšati trgovinske transakcije i pomoći trgovcima da brže dođu do svojih potrošača. Značaj ove investicije u Lapovu je taj što će biti bolja umreženost ovog dela Srbije, kao i snabdevenost i konkurentnost:, dodao je Kandić.

On je ukazao da u Srbiji imamo veliki broj domaćih proizvođača koji rade za Lidl sa više od 500 proizvoda i izrazio očekivanje da će se otvaranjem novog distributivnog centra još više približiti Lidl domaćim snabdevačima i da će biti više domaćih proizvoda u ovom velikom trgovinskom lancu.

„Trgovina na veliko i malo, kao važna privredna grana, čini 11 odsto ukupnog BDP-a u Srbiji, a više od 15 odsto zaposlenih upravo je u trgovini. Ovako velike investicije, poput izgradnje logističkog centra kompanije Lidl u Lapovu, svakako će doprineti bržem i boljem razvijanju srpskog tržišta“, zaljučio je drzavni sekretar.

Događaju je prisustvovao i pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić.

indeksonline.rs